Икона Свети Архиђакон Стефан

Икона Архиђакон Стефан представља једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај дивни светитељ је први пострадао за веру Христову, па се због тога и назива Архиђакон. Молитвено се прославља трећег дана Божића, одмах после празника који је посвећен Пресветој Богородици. Због свог првострадања, он заузима прво место после Богородице у календару светих.

Погледајте иконе Свети Архиђакон Стефан из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Архиђакон Стефан – историја и значај за православље

Свети Архиђакон Стефан један је од најпоштованијих светитеља на нашим просторима. Први је пострадао за веру Христову, па се због тога и назива Архиђакон. Стефан је био Јеврејин, који се добро служио грчким језиком.

Годину дана након силаска Духа Светога на апостоле, десило се прво страдање за веру Хростову. Први који је пострадао био је Архиђакон Стефан. Његово страдање описано је у Светом Писму Новога Завета. Архиђакон Стефан био је један од седморице ђакона који су помагали сиротињи у Јерусалиму.

У том послу, он се показао као прави хришћанин који је свима помагао, међутим видевши колико поштовање има у народу, његови непријатељи стали су се договарати како да га се реше. Због тога су измишљали разне лажи и клевете само да би њега спречили у проповеди и у његовим делима.

То се и догодило, он је био ухапшен и изведен на суђење где се борио против свих лажи и клевета. У једном тренутку је изјавио : „ Ето, видим небеса отворена и Сина човечјега где стоји са десне стране Бога“.  Ова реченица још више је наљутила његове непријатеље који су га извели ван града.

Међу тим људима био је и сам Савле, који је касније спознао истину и постао апостол Павле. Савле је тада држао хаљине оним људима који су каменовали Архиђакона Стефана. Последње речи овог дивног светитеља биле су: „ Господе, не рачунај им грех овај“. Овим примером мучеништва Архиђакон је дао пример генерацијама.

Датум празновања 09. Јануар.

Иконе Свети Архиђакон Стефан – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Архиђакон Стефан оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или је купите у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени