Икона Свети Јован Шангајски

Икона Свети Јован Шангајски представља једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај дивни светитељ, припада светитељима новијег датума, пошто је живео у 19. и 20. веку. Свети Јован Максимовић, био је син Бориса Максимовића који је био српског порекла. Због турских освајања ова породица избегла је у Русију. Свети Јован Шангајски никада није заборавио своје српске корене и због тога, бројни су Срби који га се молитвено сећају.

Погледајте иконе Свети Јован Шангајски из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Јован Шангајски – историја и значај за православље

Свети Јован Шангајски био је српског порекла. Његова породица Максимовић, услед турске најезде избегла је из Србије у Русију. Свети Јован Шангајски никада није заборавио своје корене. У породици Максимовић поред Светог Јована имамо и  сибирског мисионара Светог Јована Тоболског.

Свети Јован Шангајски још као дете разликовао се од друге деце. Тешко је причао, слабо јео а поуздано се зна да није волео ни гимнастику ни плес. У време револуције у Русији борио се на страни цара, због чега је био рањен у ногу и остатак живота провео хром.

Михаило Максимовић како му је било световно име, после револуције сели се у Београд. Уписује Богословски факултет а након завршетка монаши се и добија име Јован по свом рођаку. Он касније бива послан у Битољ у богословију, док је у то време владика Николај био епископ. Као јеромонах он је обилазио болнице и молио се за болесне, а како се тада причало врло мало је јео и мало је спавао.

1934. године, постао је епископ Руске заграничне цркве и послат је у Шангај. У Шангају основао је сиротиште где је удомио близу три и по хиљаде деце. Годинама касније, Синод Руске заграничне цркве слао је овог светог човека у Париз па у Сан Франциско, јер је таква особа у том периоду била потребна тим епархијама.

Свој живот скончао је 1966. Године, након што је одслужио Свету Литургију. За светитеља је проглашен 1994. године од стране Руске заграничне цркве.

Датум празновања 2.јул.

Иконе Свети Јован Шангајски – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Јован Шангајски оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени