Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан

Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан приказује великог хришћанског подвижника и испосника Кириака. Подвизавао се у више манастира по Светој Земљи, хранио се само сировим зељем. Упокојио се у Господу 557. године. По народном веровању, након овог празника почиње права јесен, а сам период топлих и сунчаних дана око овог празника народ је прозвао “михољско лето”.

Погледајте Иконе Светог Кириака Отшелника – Михољдана из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан – историја и значај за православље

Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан приказује светитеља родом из Коринта, отац му је био свештеник, а мајка побожна хришћанка. У својој 18. години одлази од куће у потрази за духовним животом. 

Божија промисао га одводи у Јерусалим где бива замонашен и одлази на Јордан код познатог подвижника светог Герасима. На крају, враћа се у манастир код светог Јевтимија где је и био замонашен, ту остаје до краја свог овоземљског живота. Упокојио се у Господу 557. године у 109. години живота.

Монах Кириак је био изузетно крупне грађе иако је своје време проводио у строгом посту и молитви, хранио се само сировим зељем, а по тадашњем монашком правилу јео је само једном дневно и то после заласка сунца.

Веома поштован светитељ у српском народу и заштитник великог броја домова који га прослављају као крсну славу.

Празнује се 12. октобра.

Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Кириак Отшелник – Михољдан оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени