Икона Свети Пантелејмон

Икона Свети Пантелејмон  изображава изузетно поштованог светитеља у Православној Цркви. Овај дивни светитељ, изучио је лекарску вештину, али је и био познат по дару исцељења молитвом. Због тога многе породице у Србији га данас молитвено прослaвљају. Свети Пантелејмон представља једну од бројнијих слава код Православних Срба.

Погледајте иконе Свети Пантелејмон из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Пантелејмон – историја и значај за православље

Свети Пантелејмон своју духовну славу стекао је изучећи лекарску вештину где је многим људима помогао тако што их је лечио. Промислом Божијим овај светитељ имао је и дар исцељења молитвом, где је људе духовно лечио и духовно им помагао.

Свети Пантелејмон рођен је у угледној и богатој породици. Рођен је у Малој Азији, у граду Никомидији. Отац му је био незнабожац док му је мајка била хришћанка. Јако млад, остаје без мајке, тако да се о његовом животу тада бринуо отац. Био је добар ученик, па је тако и изучио лекарску вештину код најпознатијег лекара тог времена – Ефросина.

Ефросин је био дворски лекар и сваки пут када је ишао на двор водио је свог ученика Светог Пантелејмона. Док је ишао на двор, пролазио је поред куће свештеника Ермолаја, који га је утврдио у вери а касније и крстио.

Поред лекарске вештине имао је и дар исцељења молитвом. У његовом  житију сачувани су примери исцељења слепог човека, за ког су рекли да му нема спаса. Поред тога, остало је записано како је излечио дете које је ујела змија отровница.

Након смрти његовог оца, Свети Пантелејмон је одлучио да распрода своје имање.  Живео је скромно, а онај који би му се обратио за помоћ, лечио је бесплатно.

Датум празновања 09. августа.

Иконе Свети Пантелејмон – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Пантелејмон оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или је купите уживо у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени