Икона Свети Симеон Мироточиви

Икона Свети Симеон Мироточиви –  представља једног од најпоштованијих светитеља у Српској Православној Цркви. Овај Свети отац родоначелник свете лозе Немањића, био је отац Светог Саве, са којим је обновио манастир Хиландар на Светој Гори. Колико је велики култ овог светог човека у народу, говори чињеница да га многи Срби молитвено славе и прослављају. Погледајте иконе Свети Симеон Мироточиви из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Симеон Мироточиви – историја и значај за православље

Икона Свети Симеон Мироточиви представља можда и најпоштованију личност у Српској Православној Цркви. Колики значај има Свети Симеон за српски народ, говори чињеница да се и након толико векова, његово име још више поштује и слави. Свети Симеон Мироточиви, родоначелник је свете лозе Немањића, која је српској цркви и српском народу дала бројне свете људе.

Стефан Немања како је световно име било Светом Симеону, био је творац српске државе. Рођен у Рибници у Зети, примио је латинско крштење, али је руком православном примио по други пут крштење у цркви Петра и Павла. За престоницу своје државе изабрао је Рас, место близу данашњег Новог Пазара.

Након што је ујединио и утврдио српску државу, он на позив свог најмлађег сина, оставља световни живот и прима монашки постриг. Замонашен као Симеон, он одлази у манастир Ватопед на Светој Гори, где се заједно са својим сином подвизавао.

Заједно са Светим Савом, он је обновио манастир Хиландар и богато га даривао. Након његове смрти, Свети Сава односи његово свето тело у Студеницу, одакле је промислом Божијим потекло миро, и због тога се назива Мироточиви.

Датум празновања 26.фебруар.

Иконе Свети Симеон Мироточиви – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Симеон Мироточиви оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени