Икона Свети Стефан Дечански

Икона Свети Стефан Дечански представља једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај Свети отац беше син светог краља Милутина и отац цара Душана. Име „Дечански“,  добио је по својој задужбини. Наиме Свети Стефан подигао је један од најлепших српских манастира на Косову и Метохији а то су Високи Дечани.

Погледајте иконе Свети Стефан Дечански из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Стефан Дечански – историја и значај за православље

Икона Светог Стефана Дечанског приказује једног од најпоштованијих светитеља у Православљу. Овај Свети отац добио је име по својој задужбини, манастиру Високи Дечани. Свети Стефан Дечански, био је син Светог краља Милутина. Због сукоба са оцем, он је био ослепљен.

Међутим, десило се чудо и овај светитељ Божији прогледао је захваљујући молитвама које је упутио Светом Николи Мирликијском. Међутим, због последица сукоба са оцем, он бива протеран у Цариград.

Године је провео у Цариграду, које је користио да се моли Господу Исусу Христу. Сам Бог га је водио кроз живот, пре свега при повратку у отаџбину, па до преузимања престола па све до борби са својом браћом око власти.

За време владавине овог светитеља, настало је благостање и период мира у српској држави. Свети Стефан Дечански, бавио се добротворним делима, утврђивао и дизао задужбине. За време владавине овог Божијег угодника, десила се велика битка са Бугарима у којој је Стефан изашао као победник.

Пред крај свог живота, претрпео је прогон од свог сина цара Душана. Наиме, цар Душан, зароби свог оца и погуби, желећи да загосподари Србијом. Свето и многострадално тело, пренето је у његову задужбину Високе Дечане где је и свечано сахрањено у цркви Вазнесења.

Датум празновања 24.новембар.

Иконе Свети Стефан Дечански- понуда и наручивање иконе

Икона Светог Стефана Дечанског оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени