Икона Свети Василије Острошки

Икона Свети Василије Острошки представља једног од најпоштованијих светитеља у Српској Православној Цркви. У сваком времену, Бог нам даје светитеља који ће тај народ водити и освећивати, тако и код нас. Бог нам је дао Светог Василија Острошког Чудотворца, да нас води у овим временима. О чудесима Светог Василија Острошког чуло се и ван православног света.

Погледајте иконе из наше понуде и нека икона Василија Острошког оплемени ваш дом.

Икона Свети Василије Острошки – историја и значај за православље

Икона Василија Острошког приказује једног од најпоштованијих светитеља на нашим просторима. Српски народ у делу овог светитеља добио је истинског заштитника и помоћника. На овим просторима не постоји светитељ коме се све вере и све нације обраћају за помоћ као што је Свети Василије Острошки.

Овај дивни светитељ рођен је у Херцеговини, или како се од давнина звала Хумска земља. Том Хумском земљом владао је и сам Свети Сава пре него што се упутио у Свету Гору. Свети Василије родио се у селу Мркоњић у Поповом пољу од побожних и благочестивих родитеља Петра и Анастасије. На крштењу је добио име Стојан.

Као младић он бива послат у манастир Завалу где је игуман био његов стриц. Ту се научио писмености, да би касније, после неколико година прешао у манастир Тврдош где је похађао манастирску школу и где је примио монашки постриг.

Његов животни пут водио га је даље у Пећку Патријаршију, затим на Свету Гору и након пута по Влашкој и Молдавији он бива рукоположен у Пећи и бива  постављен за митрополита Херцеговачког. Након бројних искушења које је имао са разним непријатељима и противницима овај дивни светитељ свој подвижнички пут наставља у манастиру Острог.

Из Острога је управљао својом митрополијом, а убрзо око себе почео је да окупља монахе и подвижнике трудећи се да сагради манастир који ће бити прави духовни расадник. Сам Свети Василије делио је муку народа, заједно са њим страдао и патио као прави пастир.

Упокојио се мирно и без болова у својој келији изнад острошке испоснице 1671. године. На месту где се упокојио израсла је винова лоза иако у стени, где нема ни мало земље. Његове свете мошти, данас су место где долазе верници свих вера из свих крајева света тражећи милост и помоћ његову.

Датум празновања 12.мај.

Иконе Свети Василије Острошки – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Василије Острошки оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или је купите у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени