Икона Свети Василије Велики

Икона Светог Василија Великог  приказује једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај Свети отац и учитељ цркве убраја се у  најплодоносније писце наше свете цркве. Свети Василије Велики, показао се као аутор многих канона и правила који су општеприхваћени у хришћанству као и аутор литургије Василија Великог, која се служи десет пута у години.

Погледајте иконе Свети Василије Велики из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог Василија Великог – живот и значај за православље

Икона Светог Василија Великог приказује једног од најпоштованијих светитеља у Православљу. Аутор је  многих богословских дела, где се посебно истичу они против јереси. Свети Василије Велики је и аутор бројних канона и правила као и литургије која носи његово име. Због свега овог, он заузима посебно место у календару светих.

Свети Василије Велики рођен је 330. Године у Кесарији Кападокијској од богобојажљивих и благочестивих родитеља. Од ране младости, показао се као неко ко воли знање, па је врло брзо савладао филозофију. Након школовања у Атини он се враћа у отаџбину где је рукоположен за ђакона, да би касније постао и епископ.

Значај овог угодника Божијег огледа се у бројним делима које је написао а која су била упућена против јеретичара. Поред тога, показао се као плодан писац, написавши литургију која носи његово име. За цркву су значајна његова морална правила намењена свим хришћанима као и монашка правила која су за монахе.

Литургија, коју је Свети Василије Велики написао, служи се десет пута годишње: на Бадњи дан, на празник Светог Василија Великог, на Крстовдан уочи Богојављења, првих пет недеља Великог поста, на Велики четвртак и на Велику суботу.

Датум празновања 14. јануар.

Иконе Свети Василије Велики – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Василије Велики оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите уживо, у продавници Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени