Икона Свети великомученик Георгије (Ђурђевдан)

Икона Свети великомученик Георгије изображава једног од најважнијих светитеља у Православној Цркви. Он је један од девет великомученика и један од првих пострадалих за веру Христову. На икони, Свети великомученик Георгије представљен је у војводском оделу на коњу, како са копљем пробада страшну аждају. Аждаја на икони представља многобожачку силу која је бројне хришћане „прождирала“.

Погледајте иконе Свети великомученик Георгије из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона за  Ђурђевдан – Свети великомученик Георгије – живот и значај за православље

Икона за Ђурђевдан приказује светитеља Георгија. Овај светитељ Божији приказује се као ратник, који својим оружјем пробада и убија страшну аждају. Због тог подвига, свети великомученик Георгије се у великој мери слави код Православних Срба.

У време царовања Диоклецијана, безбожног цара, у римској војсци се налазио један чудесан младић, Свети Георгије. Рођен у Кападокији од  благочестивих родитеља , који су га од ране младости учили побожности. Као младић остаје без оца, док му се мајка враћа у домовину, где је имала велико наслеђе. У тим тешким тренуцима, овај дивни светитељ Божији бива примљен у војску.

Пошто је у то време било страшно гоњење хришћана, Свети великомученик Георгије, видевши да је то идеалан тренутак да спасе своју душу, раздели своје имање и сво богаство убогима. Али не желећи овде да стане Свети Георгије изађе пред самога цара и јавно га критиковаше за муке хришћани и њихово прогоњење.

Чувши ове речи, цар нареди да се баци на страшне муке у тамницу. Овим чином мислио је да ће натерати мученика за веру да се покаје, али свети великомученик Георгије још више захваљиваше Богу.

Мучен страшним мукама, где му се како се каже у житију, тело на комаде кидало, али промислом Божијим, сиђе анђео Господњи који га исцели од рана. Видевши то војници, видевши само чудо повероваше у Христа. Међутим, сам цар није могао да поверује у то, па је опет светитеља бацио на муке, пре свега у јаму са негашеним кречом. Али било које злодело, овом Божијем угоднику није могло да нашкоди.

Из великог гнева, видевши да муке не могу ништа да нашкоде овом светом угоднику, цар нареди да се посече мачем. Помоливши се, свети Георгије поклони главу и би посечен 303. године.

Датум празновања 06. маја.

Иконе за Ђурђевдан – понуда и наручивање иконе

Икона за Ђурђевдан оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите уживо у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени