Икона Светих Врача (Козма и Дамјан)

Икона Свети Козма и Дамјан представља приказ једних од најпоштованијих светитеља у Српској Православној Цркви. Ова два светитеља били су врачеви односно лекари  и чудотворци. Због великог поштовања и из велике захвалности према овим светим оцима, Православни Срби их славе и молитвено прослављају. Они нису  само телесно лечили људе већ су и духовно помагали људима, полагајући руке на њих људи су били оздрављени.

Погледајте иконе Свети Козма и Дамјан из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светих Врача – историја и значај за православље

Икона Светих Врача Козме и Дамјана приказује два светитеља који су били лекари због чега су и добили назив врачеви. Свети Козма и Дамјан помагали су свим људима у невољи и како њиховo житије казује никада за то ниси узимали награду, већ шта више, оно што су имали делили су другима.

Ова два светитеља васпитана су у хришћанској побожности. Из њиховог житија сазнајемо да им је Бог даровао дар да исцељују. Они су свима помагали, полагајући руке на болесне. За ту врсту помоћи коју су давали, никада нису примили награду. Чак је остало записано да су и своје имање делили убогима и сиромашнима.

Они су живели у једном селу у околини Рима. Међутим, чувши се за њих да лече бесплатно, бивају оклеветани код цара. Цар чувши те оптужбе нареди да се они ухвате. Међутим, урадивши тада чудо пред царем, он их пусти да се врате у своје село.

Ова два дивна светитеља скончала су свој живот мученичком смрћу, пошто их је Кајиновом преваром убио лекар код кога су се и Свети Козма и Дамјан учили лекарској вештини. Он није могао да поднесе славу коју су имали ова два угодника и изведовши их на поље да беру траве, убио једног па другог. Тако ови свети страдалници Христови и бесплатни лекари скончаше свој земаљски живот.  

Датум празновања 14. новембар.

Иконе Козма и Дамјан – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Врачи Козма и Дамјан оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, а понуду можете погледати и у продавници Храма уживо.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени