Икона Светог Димитрија

Икона Светог  Димитрија приказује војника који је ушао у диптих светих и данас га прослављамо као светитеља. Свети Димитрије Солунски Чудотворац је хришћански светитељ који је живео у 4. Веку. Он је поштован као један од најважнијих православних војника међу светитељима. Његов култ распострањен је и код Срба захваљујући блиских духовних веза са грчким народом.

Погледајте иконе Светог Димитрија из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог Димитрија – историја и значај за православље

Икона Светог Димитрија приказује једног од најпоштованијих светитеља на нашим просторима. Овај славни светитељ, родом је био из Солуна од благочестивих родитеља. Измољен од Бога, Свети Димитрије био је јединац. Пошто му је отац био војвода Солунски, по његовој смрти наследио га је син Свети Димитрије. Одбивши наредбу цареву да гони хришћане, Свети Димитрије завршио је у тамници.

Знајући шта га чека он раздели своје имање преко свог пријатеља. Неколико дана касније, по царевој наредби дођоше војници у његову тамницу и прободоше га.  Његово свето тело, хришћани су потајно узели и сахранили. Из његовог светог тела потече свето миро од ког се многи болесници излечише.

На том месту хришћани су подигли малу цркву. Помоћ од тешке болести на гробу Светог Димитрија потражио је и један велможа Леонтији. Над моштима овога светитеља он се потпуно излечио и у спомен тог догађаја он је подигао  још већу цркву. Његове мошти се налазе у Солуну, где и дан данас долазе многи поклоници да траже помоћ и лек.

Свети Димитрије у народу познат као празник Митровдан, пуно је пута спасао и град Солун од разних потешкоћа. Руси га сматрају заштитником Сибира, док се код Срба он молитвено и славски прославља 08. Новембра.

Иконе Свети Димитрије – понуда и наручивање иконе

Иконе Светог Димитрија оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, а жељено изображење свеца можете купити и уживо у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени