Икона Светог Трифуна

Икона Светог Трифуна представља једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај светитељ сматра се заштитником винове лозе и виноградарства па га због тога прослављају виноградари, који на тај дан симболично орезују лозу.

Погледајте иконе Свети Трифун из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог Трифуна – историја и значај за православље

Икона Светог Трифуна приказује једну од најпоштованијих светитеља на нашим просторима. Овај светитељ сматра се заштитником винове лозе и виноградарства. Због тога га највише славе виноградари, који на тај дан симболично орезују лозу. Овај светац рођен је у 3. веку у Фригији од благочестивих родитеља.

Још као дете, Свеблаги Господ га удостојио даром чудотворства. Бројна су чуда које је он учинио а која су данас сачувана у житију. Остало је упамћено како је из једне девојчице која је била царева кћи, истерао демона. Тим догађејем многи људи су поверовали у Христа, погазивши своје идоле.

За време цара Декије, Свети Трифун беше оптужен да је хришћанин и да му многи долазе да их он излечи. Убрзо је био ухваћен где су га наговарали да се одрекне Христа. Свети Трифун то одлучно одби јер је за њега једина исправна вера била вера Христова.

Видевши да је Свети Трифун истрајан и непоколебив у вери, цар нареди да се он обеси и да се пребије. Три сата је Свети Трифун био жестоко бијен али га то мучење није сломило. Желећи да га натерају да се одрекне Христа, мучили су га разним мукама, али се Свети Трифун није предао.

На крају видевши да од не одустаје од Христа, наредише да му се глава посече. Свој живот скончао је Свети Трифун као и многи светитељи тога времена. Пострадао је 250. године, а тело му сахранише по његовој вољи у село Кампсаду, одакле је био родом.

Датум празновања 14. фебруар

Иконе Свети Трифун – понуда и наручивање иконе

Икона Светог Трифуна оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите у продавнци Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени