Архиепископ Авељ служио Свету Литургију у Храму Светог Саве

10. децембар 2023.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ лублинско-хелмски г. Авељ из Пољске Православне Цркве началствовао је светим евхаристијским сабрањем у Светосавском Храму у недељу 27. по Духовима, 10. децембра 2023. године, уз саслужење настојатеља Храма Светог Саве Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског и свештеника из кијевске Митрополије и мохачке Епархије РПЦ и братства светосавског Храма.

На крају свете Литругије домаћин у име Патријарха српског, Владика Стефан захвалио је уваженом госту на одслуженој Литургији рекавши народу да је Владика Авељ велики пријатеље и познавалац душа српског народа и да сваки пут са радошћу и великом љубављу долази у Храм.

Архиепископ Авељ је узвратио Владики Стефану речима благодарности: “Драги Владико ја сам искрено благодаран што сте ми омогућили да служим у овом прелепом Храму зајендно са вама. Наравно да нисмо први пут у Србији и не служимо на овом месту први пут. Наш поглавар Сава учио се овде у Београду и носи име светитеља Саве. Драго ми је што смо данас имали прилику да служимо са нашом браћом  свештеницима из Украинске православне цркве и да у овим тешким временима имамо могућност да зајендо се молимо Господу за наше спасење.”

У знак захвалности на данашњем заједничком служењу Архиепископ Авељ је даривао Владики Стефану инсигније (знакове архијерејског служења), рекавши му том приликом: “Нека нас Дух Свети испуни и нека испуни све наше недостатке да би међу нама торжествовала и царствовала братска љубав”.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени