АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

15. фебруар 2024.

Данас, 15. фебруара 2024. године када Српска православна црква прославља Сретење Господње, а уједно и Република Србија Дан државности, у Храму Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Владика ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Патријарха српског, служио је свету Литургију, а саслуживали су му: протојереј-ставрофор Радивој Панић; протојереји Ненад Јовановић и Драган Шовљански; јереј Бранислав Кличковић као и протођакон Младен Ковачевић и ђакон Небојша (Симеон) Хинић.

На одломак из светог Еванђеља који је данас читан на светој Литургији, беседио је свештеник Бранислав Кличковић, рекавши у уводу своје беседе да је Бог по свом промислу припремо људе који ће својим животом бити достојини да сретну младенца Христа у првим данима Његовог овоземаљског живота:
„То су били људи чиста срца достојни да у првим данима овоземаљског живота Спаситељевог они буду ти који ће га први срести. Најпре су то били  витлејемски пастири којима анђели јавише ову радосну вест, а затим и Духом Светим испуњени  старац Симеон, који је добио обећање Божије да неће умрети док не види Христа Господњег…“ додајући „Данашњи празник нас подсећа на Божије обећање које су први људи Адам и Ева добили, а које се односи на цео род људски, а то је да ће Бог људима послати на земљу Спаситеља роду људскоме, благословено Семе Женино, које ће сатрти главу змије…“
Кроз сведочење старца Симеона то обећане је испуњено, и данашњи празник је посвећен том сусрету и сведочанству, али осим тог очигледног догађаја и разлога за духовну радост, свештеник Бранислав је навео да постоји још један за човека спасоносан моменат у празновању данашњег празника.
„Данашњи празник не описује само овај догађај као један сусрет него и тајну сједињења божанства и човечанства у личности Христовој, и кроз Цркву као Његово тело, сједињење свега људскога рода и све творевине Божије са Богом.“
Грех је тај који је раздвојио човека од Творца, а данашњи сусрет је почетак тајне сједињења Бога и човека, наводећи даље да тај сусрет Бога и човека је немогућ без Цркве као Тела Христовог, где сви Хришћани пуноћу тог сусрета остварујемо кроз свету Тајну Причешћа, у Литургији.
„Тамо где тога нема човек не доживљава овај свет као дар Божији, као благослов Божији.„
У завршним речима позвао је све да се потрудимо, да се нашим животом удостојимо да Господа сместимо у наша срца и да видимо спасење у лику Спаситеља Христа, како би смо се удостојили речи које је изговорио Свети Симеон “Сад отпушташ Господе слугу твога у миру јер видеше очи моје спасење твоје„ – рекао је отац Бранислав у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти свете Литургије допринело је појање Појаца и Хора Храма Светог Саве под управом др Катарине Станковић.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени