Архипастр Српске Цркве служио у Храму Светог Саве

29. октобар 2023.

У 21. недељу по Духовима, 29. октобра 2023. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију.

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, протојереј-ставрофор Радивој Панић; Схи-архимандрит Јустин (Рауер) сабрат ставропигијалног Скита Светог Спиридона у Гајлнау; протојереји: Богољуб Остојић из Митрополије загребачко-љубљанске, Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Иван Штрбачки; јереји Бранислав Кличковић и Далибор Стојадиновић и умировљени свештеник Милоје Ђорђевић из Епархије бачке, као и протођакони др Драган Радић ванредни професор ПБФ и Радомир Врућинић Ректор и професор београдске Богословије и ћакони Синиша Дувњак из Епархије источноамеричке и Никола С. Костић.

У току Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је у чин јерођакона, монаха Нила Лазаренка из ставропигијалног Скита Светог Спиридона у Гајлнау. Настојатељ Скита је схи-архимандрит Василије (Гролимунда).

После прочитаног Еванђеља Његова Светост обратио се сабраном верном народу беседом:
“Данашња прича јесте реч Христова. Треба исправно да протумачимо не ослањајући се само на наша искуства. Већ да наше тумачење буде у сагласју са свим светима. Да би смо разумели реч Христову потребно је да имамо пламену молитву. Потребно је да нам вера буде жива. А данас чувши причу, Господ тумачи апостолима, а прича људима који су се окупили. У причи Бог је онај који је сејач. Онај који сеје семе, а то семе јесу дарови које добијамо. Семе баца тако да оно пада на сваки милиметар земље, а њива јесмо ми људи. Прво семе које сваки човек добије јесте семе вере. Нема онога који нема клицу вере у себи. То је оно што је узидано у сваком од нас. И ако свако добија дар вере, ипак се не односимо сви на исти начин. А први и највећи непријатељ јесте гордост. Ми треба да нашу веру јачамо и да не падамо у искушења јер семе вере које свако има са осталим даровима даје плод љубави. Када треба да посведочими веру и исповедимо Христа, тада дођу највећа искушења и ми одустајемо. Уместо да негујемо дар који смо добили ми га брусимо и окренути смо лепоти овога света ал у материјалном смислу. Ми треба тај дар који смо добили да умножимо и да га се не стидимо јер је тај дар најлепши, најсветији и најспасоноснији”. – истакао је Патријарх у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а торжеству свете Литургије допринело је појање Хора и Појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени