Четврта недеља Великог поста –  преподобног Јована Лествичника у Храму Светог Саве на Врачару

26. марта 2023.

На Евхаристијском сабрању у четврту Недељу васкршњег поста 26. марта 2023. год. у Спомен-храму Светог Саве, началствовао је јереј Далибор Стојадиновић, коме је саслуживало свештено братство Храма.
После прочитаног eванђељског зачала вернима се обратио у духу Еванђеља отац Далибор, протумачивши данашњу перикопу о исцељењу месечара
и потсетивши све сабране на великог подвижника с краја VI и почетка VII века, Светог преподобног Јована Лествичника, који је написао лествицу божанског усхођења и  коме је посвећена ова недеља.
Благољепију богослужења допринео је Хор Храма Светог Саве и теолози са Паравославног богословског факултета.

“Свети Јован Лествичник је читав свој пут духовног, подвижничког живота представио у својој чувеној књизи “Лествица духовна, која узводи на небо” и на примеру сопственог изузетног подвижничког живота пружио узор како треба пролазити тим путем.
То је спис састављен из тридесет поука: Као што је потребно да човек проживи тридесет година од свог рођења како би постао зрео – по мерилима оног доба – тако је и монаху потребно да прође тридесет ступњева у свом подвигу да би достигао савршенство. Идеја Лествице, тог ступњевитог узрастања у духовном савршенству, узета је из познатог старозаветног виђења праоца Јакова – истакао је отац Далибор у својој беседи.

Одломак из Х поуке Светог Јована Лествичника

*Ко хоће да победи духа оговарања, нека кривицу не приписује ономе који је пао, већ демону који га је оборио. Јер, нико баш нарочито не жели да греши против Бога, мада нико од нас не греши принудно (већ својом вољом и злоупотребом своје слободе).

*Знао сам човека који је јавно згрешио, а тајно се покајао.

*Никада се немој устручавати пред оним који у твоме присуству оговара ближњега, него штавише реци: ,,Стани брате! Ја сваки дан падам и у теже грехе. Па како могу да га осуђујем?“  Тако ћеш једним замахом начинити два добра: једним леком излечићеш и себе и ближњега.

*Један од најкраћих путева да се добије опроштај грехова јесте: не осуђивати. Не судите и неће вам се судити (Лк. 6,37).

*Немој осуђивати чак и када би видео некога да греши и на самој смрти: Суд Божији људима није познат. Неки су јавно чинили велике грехове, али су још и веће врлине чинили тајно. И они који су се тако ругали, преварише се, јер од дима нису видели сунце.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени