Данас је слава параклиса Храма Светог Саве

26. јануар 2024.

Поводом славе јужног параклиса у Храму Светог Саве, светих београдских мученика Ермила и Стратоника служена је Света Литургија у параклису на којој је началствовао протојереј Иван Штрбачки, а саслуживали су му поротојереј-ставрофор Стојадин Павловић и протојереј Предраг Продић као и ђакон Синиша Дувњак.

Одговарали су на литургији појци певнице Цркве Светог Саве. На крају Литургије у част светим мученицима свештенство је са верним народом преломило славски колач и принесени су славски дарови, а потом се сабраном верном народу обратио отац Иван рекавши:

“Нека је срећан и Богом благословен данашњи празник светих Мученика београдских Ермила и Стратоника, храмовна слава параклиса у јужном делу Светосавског Храма. Они су у IV веку пострадали за Христа, пострадали испред свих нас и молећи се за све нас и тада и сада. Ми треба да се потрудимо да их се сећамо мало чешће јер они си наши суграђани. Они су живели и пострадали на овим просторима. Нису се много спомињали током векова који су били после њихове смрти али у последње време се изучава и истражује њихово страдање и живот. Као једни од првих београђана који су пострадали треба да им се молимо, да они моле Господа за све нас и за Београд да буде сачуван, а све нас овде сабране и оне који нису могли да дођу из оправданих или не оправданих разлога, нека Господ све благослови”. – рекао је отац Иван у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени