Епископ Сава богослужио у Храму Светог Саве

21. август 2022.

У десету недељу по Духовима, на дан када молитвено прослављамо Светог Емилијана Исповедника и Преподобног Зосима Туманског 21. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава, викар Патријарха српског, служио је Свету архијерејску Литургију у Спомен Храму Светог Саве на Врачару у присуству многобројног верног народа.

Владици Сави саслуживали су протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки, јереји Бранислав Кличковић и Владимир Пекић, протођакон Младен Ковачевић, као и ђакони Синиша Дувњак и Никола Костић.

Након прочитаног зачала из Матејевог Еванђеља о исцељењу бесомучног дечака и моћи вере пастирском беседом, по благослову Владике Саве, поучио је сабране у Храму прота Стојадин речима: Грех се може исцелити само постом и молитвом. Нарочито остајемо у обавези да поштујемо Христове речи које је упутио онима који су молили за исцељење болесника. Нама остаје да настојимо довести овамо, у храм Божији, све оне којима је помоћ потребна, привести их Христу. Јер овај нагласак поста и молитве нарочито је нашао место у овим данима који су посвећени припреми за празник Успења Мајке Божије. Те стубове, пост и молитву, морамо заливати, неговати и држати у срцима својим и истрајати не само сами за себе, већ и за све наше ближње.

На крају службе у архипастирској беседи говорећи о светој Литургији, Епископ Сава је рекао да треба да имамо вере макар и као зрно горушичино,  јер зрно горушичино је једно од најмањих семења које постоји у биљном свету, али из кога израсте велико и огромно дрво. Нека би дао Господ да наша вера буде таква, тако мала, али да из ње израсту велики плодови. Вера је основ, темељ живота хришћанскога. Без вере у васкрслога Христа Господа, не можемо бити прави и истински хришћани, не можемо бити уопште хришћани.

Плод вере, вере у Господа и вере православне јесте молитва Господу. Израз вере јесте молитва, а пост и остали подвизи као што су милосрђе, љубав према ближњима јесу стубови на којима почива наша вера, јесу крила која нас заједно са вером узносе у Царство Небеско пред лице Божије, међу све свете, истакао је Владика Сава.

Лепоти Свете Литургије допринело је појање мешовитих хорова Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени