Eпископ Стефан богослужио у Храму Светог Саве

6. маја 2022.

„У периоду Васкршње радости, када прослављамо живот и радост, све оно што је најбоље за свакога човека јесте да живи са Богом и како би живео вечно. Ми данас прослављамо Светог великомученика Геогрија Победоносца чији живот на земљи је био подобан Христовом страдању и његовој жртви, а зато се и назива великомучеником и победоносцем. Смисао данашње молитве је заједничарење, којим разумемо и знамо зашто је важно да се човек жртвује, зашто треба да будемо стрпљиви и трпимо сва искушењња, али исто тако да се молимо да нам Бог да радост васкрсења“, истакао је Владика Стефан.

У петак, 6. маја 2022. године на празник Светог великомученика Георгија – Ђурђевдан, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Спомен храму Светог Саве на Врачару.

Преосвећеном Владици саслуживали су: протојереј-ставрофор Радивој Панић,  протојереј Драган Шовљански, јереј Бранислав Кличковић и протођакон Радомир Врућинић.

Фото: Лука Стојановић

Свети великомученик Геогрије рођен је 280. године у малоазијској области Кападокији, у богатој и угледној хришћанској породици. Отац му је био римски војни официр. Када је почео немилосрдан прогон хришћана по целој земљи, Ђорђе дели сву своју имовину сиромашнима и ослобађа своје робове. На једном сабору је говорио против оваквог односа према хришћанима и о њиховом даљем прогону а том приликом је изашао пред цара Диоклецијана и изјавио да је и сам хришћанин, након чега цар наређује војницима да га затворе у тамницу, где је мученички пострадао.

Свети великомученик Георгије крсна је слава многих наших породица, у народу позната као и Ђурђевдан. Посвећени су му многи манастири, међу којима најпознатији манастир Ђурђеви Ступови. Свети Георгије је поштован као заштитник многих држава и градова у Европи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени