Концерт духовне музике руских композитора

6. децембар 2022.

У понедељак, 5. децембра текуће године, одржан је концерт духовне музике руских композитора под диригентском палицом маестра Милована Панчића, у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

У посећеној крипти публика је уживала у хорском певању АКУД „Иво Лола Рибар“ из Београда. На репертоару су се нашле композиције руских композитора познате, али и ретко извођене композиције: Кедрова, Архангелског, Озерова, Чеснокова, делови „Литургије Светог Јована Златоустог” као и ремек-дела Сергеја Рахмањинова.

Хорско певање употпуниле су солисткиње Катарина Димитријевић и Мирјана Стојановић.

Хор АКУД ,,Иво Лола Рибар”, један од најзначајнијих хорских ансамбала са ових простора, основан је давне 1944. године. Кроз Хор је прошло више од девет хиљада певача међу којима су и неки од великана домаће, али и светске музичке сцене – Бисерка Цвејић, Радмила Бакочевић, Мирослав Чангаловић и др. На сценама широм света одржано је више од три хиљаде концерата.
У дугој историји, хором су руководили многи значајни диригенти. Своје највеће успехе ансамбл је доживео управо под диригентским вођством маестра Милована Панчића, који се са малим прекидима, на његовом челу налази скоро пет деценија. Учешћем на домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, хор је освојио бројне награде и признања.

Репертоар хора чине дела домаће и стране световне и духовне музике. Успешним интерпретацијама стекао је наклоност и поштовање публике и стручне јавности. Део репертоара остао је трајно забележен на аудио и видео снимцима.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени