Концерт Московског синодалног хора у крипти Храма Светог Саве

29. јул 2023.

У недељу 29. јула 2023. године у крипти Храма Светог Саве, одржан је концерт Московског синодалног хора у присуству Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Његове Светости, свештенства Архиепископије београдско-карловачке, службеника Руске амбасаде и многобројне публике из Русије и Србије.

Уметнички директор: заслужни уметник Pycиje Алексеј Пузаков и диригент: Михаил Котелников.

Свечаност је почела појањем – Придите поклонимсја “Сергеј Рахманинов, а завршила се композицијом Дмитриј Бортњански – Тебе Бога хвалим Московско многољетије. По завршетку концерта уследио је бис: Српске народне песме – Тамо далеко и Вера вечна

У име његове Светости, Владика Стефан пожелео је добродошлицу браћи из Русије и захвалио се на прелепој вечери, а потом им је уручио на поклон икону Светог Саве. Управа Храма Светог Саве је имала прилику да више пута угости Московски синодални хор.

*Московски синодални хор* је основан 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални. Репертоар хора су тада чинила искључиво дела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. век, он постаје богатији увођењем световне музике и аранжмана руских народних песама. Многи руски композитори су наменски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мешовити хор који броји 80 чланова. Московски синодални хор је чест гост престижних концертних дворана у Русији и иностранству.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени