Литургија на празник баћушке Серафима

13. јануар 2020.

У среду 15./2. јануара текуће године, на дан успомене преподобног Серафима Саровског, служићемо Божанствену Литургију у Малој Цркви. Почетак Литургије је у 07:30 часова.
Важно је напоменути да се у Малој Цркви чува икона са честицом моштију овог великог светитеља. Икону је Храму поклонио Свјатјејши Патријарх московски и целе Русије Алексеј II, о Васкрсу 1999. године, као знак духовне подршке српском народу у време НАТО бомбардовања. 

“Циљ хришћанског живота је Стицање Духа Светога…”. То је суштина учења преподобног Серафима Саровског, једног од најпоштованијих руских светитеља. Био је учитељ духовне радости и исцјелитељ туге и мрзовоље. Говорио је: „Стекни дух мира, и тада ће се хиљаде око тебе спасити“. Много година је провео у пустињи где се непрестано подвизавао и молио. Удостојио се дванаест јављања Пресвете Bогородице и виђења Исуса Христа у лику Сина Човечијег. Није био писац, али су остале забељежене многе његове поуке, међу којима су и „Разговори са Мотовиловим“.

Свети Старац је свој монашки живот провео иза зидина и у шуми чувеног манастира у Сарову, на тридесет километара од Дивјејева. Живећи у пустињи, био је духовник монахињама у Дивјејеву, а духовно је руководио и осталом братијом и мирјанима. Подвизавао се изузетно дисциплиновано, водећи непрекидну борбу са страстима. За вријеме испосништва у саровској шуми, провео је 1000 дана и ноћи, клечећи у молитви на великом камену, молећи се за спас Русије.

Извор: http://spc.rs/sr/prepodobni_serafim_sarovski_1

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени