Међународни фестивал фотографије

16. октобар 2019.

Од 10. до 13. октобра 2019. одржан је први Међународни фестивал фотографије ”ФОС” у организацији Храма Светог Саве. У раду фестивала учешће су узели афирмисани мајстори из света уметничке фотографије, као и велики број љубитеља фотографије. Фестивал је организован у сарадњи са Градском општином Врачар, Фото савезом Србије, Универзитетом ”Сингидунум” и уз подршку Руског центра за науку и културу у Београду.

Прве фестивалске вечери у сали парохијског дома Храма Светог Саве отворена је изложба ”Православље”. Изложба је настала као резултат конкурса који је Фото савез Србије расписао поводом јубилеја осамстоте годишнице од стицања аутокефалије Српске Православне Цркве. Након уводне речи организатора присутнима се обратио председник Фото савеза Србије Бранислав Бркић. У кратком критичком осврту на изложбу протојереј Жељко Ђурић нагласио је значај фотографије као једног од водећих информационих медијума данашњице, истичући значај изложбе као сведочанства живог живота Цркве. Част да отвори изложбу припала је ђакону Драгану Танасијевићу, фотографу и дугогодишњем сараднику Информативне службе Српске Православне Цркве. У свечаности је учешће узео и Хор Храма Светог Саве, отпевавши Химну Светом Сави и неколико пригодних композиција.  

Другог фестивалског дана учесници су обишли Храм Светог Саве, а затим су у Крити Храма присуствовали предавањима ђакона Радомира Врућинића на тему ”Елементи и теолошки смисао православне архитектуре”, те професора и иконописца Јелене Хинић на тему ”Икона и фотографија”. Након плодне дискусије која је пратила предавања учесници су пошли на ”Фото-спринт” – мини фото конкурс на тему ”Храм Светог Саве”, трудећи се да своје импресије забележе објективом.

Истог дана отворена је и изложба ”Путевима православља” аутора Марка Стаматовића и Зорана Лазића у Крипти Храма. Присутнима се у име организатора обратио протођакон Младен Ковачевић, а неколико речи о изложби чули смо од самих аутора. На отварању изложбе чула се Химна Светом Сави и духовне композиције у извођењу Појаца Храма Светог Саве.

Трећи фестивалски дан протекао је у знаку савремених токова из света фотографије. У просторијама Универзитета ”Сингидунум” одржана је радионица Немање Секулића, фотографа и уметника, чији је рад усмерен на концептуалну фотографију и фотоманипулацију. Поред учесника фестивала радионици су присуствовали и студенти Универзитета ”Сингидунум”.

У вечерњим часовима отворена је изложба ”Common people project” аутора Вукашина Даниловића, у просторијама Општине Врачар. Изложбу је отворио проф. др Милан Недељковић, председник Општине Врачар. У свом језгровитом обраћању, проф. Недељковић се осврнуо на присуство фотографије у животу савременог човека, истичући нарочито њен документарни значај. Химна Светом Сави и ”Врачарска звона” чула су се у извођењу најмлађег музичког састава који делује при Храму – хорића ”Растко”.

Завршног фестивалског дана, након Свете архијерејске Литургије коју је служио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, извршено је жирирање пристиглих фотографија, додела награда најуспешнијим ауторима и затварање фестивала. 

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени