Мноштво народа учествовало на Светој Тајни Јелеосвећења у Храму Светог Саве

1. мај 2024.

На Велику Среду 1. маја 2024. године, служена је Света Тајна Јелеосвећења у Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У присуству многобројног верног народа Свету Тајну служило је братство Светосавског Храма и бивши парох, сада умировљени прота Стојадин Павловић.

Сви присутни верници су помазивани освештаним јелејем и свако од њих је добио освештано уље и брашно које ће понети и употребити у својим домовима за благослов.

У својој беседи на крају службе, прота Иван Штрбачки који је началствовао богослужењем, најпре је подсетио верни народ да није само уље и брашно по себи исцељујуће, већ молитва коју приносимо Богу за исцељење нас и наших ближњих. Ову Свету Тајну коју смо данас слижили запечатимо Тајном над Тајнама, Светом Евхаристијом, Светом Тајном причешћа, животворном крвљу и телом нашег Господа Исуса Христа и да се већ сутра овде саберемо у девет сати на светој Литургији Великог Четвртка када је она и установљена.

Већина верника су понели уље, брашно и списак са именима својих сродника који су поменути у молитвама. Свештеници су током читања молитве молили Господа да подари исцелење душе и тела како присутних, тако и оних болесних који нису могли приступити овом Светом сабрању.

У Светој Тајни Јелеосвећења, Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени