Настојатељ Храма Стефан Шарић служио опело настрадалима током турске окупације

29. августа 2021.

У Храму светог Саве, 29. августа 2021. одржан је  парастос у спомен свим настрадалима током турске окупације Београда. Овом приликом обележено је тачно 500 година од крвавог турског освајања Београда, а парастос је служио лично старешина Храма Светог Саве еписком ремезијански Стефан Шарић уз саслужење свештенства. 

park ispred Hrama Svetog Save

Владика је након парастоса подсетио да су Турци владали територијама Србије у периоду од 500 година, а да је важно да се сетимо и свих бранитеља Београда, који су пали и жртвовали своје животе како би заштитили своје ближње и оно што је свето. Настојатељ Храма је истакао да је важно то што постоји окупљање на овај важан дан и позвао присутне да се заједно помоле за људе који су нас задужили својим животима. 

“Радујем се што смо се окупили у оваквој светињи на тако важан догађај и верујем да ће нам пут бити јаснији после ових молитава” – рекао је владика, а након тога додао:

“Данас не морамо да дајемо свој живот, али је веома важно што смо се окупили на овај дан, да се заједно помолимо за људе који су свету ствар учинили, али се тиме и молимо да се они моле за нас, како би нас учили којим путем да идемо” 

Подсетио је и да такви догађаји уче да се не забораве преци, као и да се мисли о потомцима и будућности.

Парастосу су присуствовали између осталих и заменик градоначелника града Београда, помоћик градоначелника, чланови Градског већа, секретари, директори јавних предузећа и представници општина.

Храм Светог Саве као симбол отпора турским освајањима 

Када је 1594. године, Коџа Синан-Паша спалио мошти Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, нанео је велику увреду српском народу која никада није заборављена. Мошти које су иначе од 1237. године почивале у манастиру Милешеви, Турци су донели у Београд и спалили на Врачару.

Тек неку деценију по дефинитивном ослобођењу од турске окупације, у Београду се 1895. године, основало Друштво за подизање Храма Светог Саве. Историјат Храма осликава бурну историју Србије од тренутка идеје његове градње, па све до данас када је и коначно реализована.

Данас с поносом можемо истаћи да и упркос проблемима, друштвеним и политичким превирањима на локалном, али и светском ниову – на месту за које се верује да је место спаљивања мошти Светог Саве, данас поносно стоји симбол града Београда који уједно данас представља највећи православни храм на Балкану – симбол опстанка српског идентитета.  

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени