Недеља 24. по Духовима – Љуби ближњега свога као самога себе!

26. новембар 2023.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у недељу 24. по Духовима 26. новембра 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, началствовао је светом Литургијом. Владики Стефану саслуживали су: протојереј-ставрофор Радивој Панић; протојереји: Ненад Јовановић и Драган Шовљански, као и протођакон Младен Ковачевић, уз прислуживање чтечева Милоша Шарића и Милоша Стаменковића.

Са благословом Владике Стефана верном народу после прочитаног Еванђеља обратио се отац Радивој рекавши:

“Библијска читања имају смисао у зависности кад се читају. А ова данашња прича је важна, значајна и поучна управо јер нам указује на пост који ускоро почиње и да обратимо пажњу на наше ближње. Из овог данашњег Еванђеља видимо да приступа учитељ закона и пита Господа шта да чини да задобије живот вечни. А Господ одговара да треба да љуби ближњег. Поред учитеља закона, да љубимо ближњег требамо и ми драга браћо и сестре. У зависности како читамо и разумемо можемо да дођемо до закључка ко је наш ближњи. И ако зна да треба да љуби ближњега свога он опет пита ко је мој ближњи. А да ли и ми постављамо пиање ко је наш ближњи? Знамо ли ко је? Тај наш ближњи је свако ко је у немоћи и опасности. Окренимо се око себе и погледајмо сваког око нас, то су наши ближњи.” – истакао је отац Радивој у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Хора и појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени