Недеља 23. по Духовима- Само веруј!

19. новембар 2023.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у недељу 23. по Духовима 19. новембра 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, началствовао је светом Литургијом. Владики Стефану саслуживали су: протојереји-ставрофори: Радивој Панић и Лука Новаковић из Руске православне заграничне цркве, протојереји: Предраг Продић и Иван Штрбачки, јереј Бранислав Кличковић, као и протођакон Младен Ковачевић, уз прислуживање чтечева Милоша Шарића и Милоша Стаменковића.

Са благословом Владике Стефана верном народу после прочитаног Еванђеља обратио се отац Бранислав рекавши:

“У данашњем Еванђељу сусрећемо се са примером где Христос свима нама даје и показује пут како да приђемо к Њему. Ходећи за Исусом, појавио се старешина зборнице који је желео да Исус дође и излечи његову ћерку. Као што је био случај у Капернауму где је Господ рекао само реч да озрдави његов слуга, овде је случај где Он тражи да дође и да дорине и исцели његову ћерку. И ако није била савршена вера код овог старешине ипак Христос креће у његов дом. У тој гужви нашла се једна жена која болује од течења крви. Њена вера је била толико јака да је желела само да додирне Христа. Имала је намеру да неопажано дотакне Христа. Међутим Христос је то осетио и рече: “Ко ме се додаче”. Желећи да потврди да Га је неко дотакао ради излечења. И старешини је хтео да покаже колика је вера те жене, па је зато у маси људи око њега питао ко је то био потврђујући веру те жене и себе као Спаситеља. Поука целе еванђељске мисли је “Само веруј”. Блажени који не видеше, а вероваше. Ми данас имамо свету Цркву у којој вршимо Литургију ради нашег спасења.” – истакао је отац Бранислав у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Хора Храма Светог Саве под управом др Катарине Станковић.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени