НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА – Патријарх служио у Храму Светог Саве

24. март 2024.

У недељу Православља 24. марта 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, служена је света Литургија на којој је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, а саслуживали су му преосвећена господа епископи: ремезијански Стефан и хвостански Алексеј; архимандрит Нектарије, секретара Св. Арх. Синода; архимандрит Данило, директор ПУО; јеромонах Андроник из Руске Патријаршије; протојереји-ставрофори: Панајотис Каратасиос и Димитрис Касапис; протојереј др Зоран Ранковић, ректор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и братство светосавског Храма

На евхаристијском сабрању у препуном Храму верног народа, присуствовали су ЊКВ Принц Наследник Филип и Принцеза Даница Карађорђевић као и Румунски Принц Nikolas Medfort-Mils и Принцеза Alina-Maria Binder. Торжеству свете Литургије допринели су Хор Храма Светог Саве, теолози и богослови рипидоносци.

На крају Литургије, Патријарх Порфирије обратио се верном народу и рекао да се прва недеља поста зове Недеља Православља јер је везана за догађај победе православља над свим јересима, победа над лажним учењима Цркве. Године 842. потврђена је победа над иконоборцима, потврђена је вера у то да ми можемо да изображавамо Христов лик на иконама као и ликове светитеља Божијих, а целу беседу можете послушати испод на линку. Потом су Патријарх и Владика Стефан прочитали “Синодик недеље Православља”

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени