Недеља седма – Светих Отаца Првог васељенског сабора

28. мај 2023.

У недељу 28. маја када наша света Црква слави успомену на свете Оце Првог Васељенског сабора, у Спомен храму Светог Саве светом Литургијом,
са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је игуман Лелићке обитељи отац Георгије уз саслужење братства Храма Светог Саве и умировљеног протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, а у присуству целебних моштију Светог Владике Николаја епископа охридског и жичког.

За време Литургије верни народ је у мимоходу прилазио и целивао Светог Владику молећи се пре кивотом Његових светих моштију за спас душа наших.
Лепоти богослужења допринело је појање Појаца, као и Хора Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

Верном народу се беседом обратио умировљени свештеник протојереј-стсврофор Стојадин Павловић. “Данашње Еванђеље јесте првосвештеничка молитва у којој се Христос обраћа Оцу и моли Га да Га прослави. А данас прослављамо празник недеља Светих Отаца Првог васељенског Сабора. Када су се 325. године у Никеји окупили Свети Оци, патријарси, епископи и свештеници и донели Символ вере који данас сваке недеље на Литургији изговарамо. А један од таквих Светих Отаца и чувара вере Христове данас је овде са нама. Дошао је на неколико дана, а остаће до Духова. Велики број деце и људи долази сваког дана на поклоњење и да разговара са Светим Владиком Николајем. У том разговору са децом, Владика Николај обећава да ће појачати своје молитве да се предмет веронаука врати у школе као редован предмет. Такође Владика Николај разговара са здравственим радницима и захваљује им се на периоду који су проживели протекле три године. А ми се захваљујемо Светом Николају што је дошао и што брине за овај род. Верујемо да ће остати овде својом молитвом и да ће пренети Светом Сави наше молитве.” – истакао је прота Стојадин у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени