Нови ”Светосавац”

16. децембар 2019.

Нови двоброј ”Светосавца”, парохијског часописа Храма Светог Саве, можете преузети у нашим храмовима и у просторијама парохијског дома.

Уводна реч

Годину која је за нама обележио је значајан јубилеј – осам стотина година аутокефалности Српске Православне Цркве. Година која следи, такође је јубиларна и за све нас јако важна. У њој се, наиме, навршава пуних сто година од како је наша отачаствена Црква, након столећа великих искушења, обједињена у јединствену помесну цркву, а њеном поглавару враћено достојанство патријарха које је носио још од доба цара Душана Силног.

Ако бисмо желели да са што мање речи опишемо историјски пут обновљене Патријаршије, могли бисмо повући паралелу са историјом изградње Храма Светог Саве. Историја изградње Храма најбоља је илустрација целокупног стања наше Цркве током бурног двадесетог века.

Вероватно је у овом великом подухвату најважнија била истрајност. Темељи Храма подигнути пред сам почетак Другог светског рата били су довољно чврсти да, упркос ратним страдањима, упркос недаћама које су Цркву задесиле у послератном периоду и нових погрома који су уследили пред сам крај столећа, идеја о изградњи Заветне светиње није напуштена.

Одлучност да се, смирено и у трпљењу, на овом богоугодном делу истраје, одлика је духовно зрелог народа. Жива вера је сачувана јер почива на чврстом темељу светосавља,на православљу српског доживљаја и стила. И то је одлика духовне зрелости и историјске одговорности нашег народног бића. Преневши све буре двадесетог века, закорачили смо у нови век, али и у нови миленијум.

Први велики корак на новом путу јесте испуњење свенародног завета и завршетак Храма Светог Саве, за који се припремамо у овој 2020. години. Молимо се Господу и Његовом угоднику Сави да, као што је историја изградње Храма одраз наше црквено-народне историје, тако и сјај којим ће ова светиња коначно заблистати буде слика наше будућности.

Редакција

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени