Отац Петар игуман манастира у Великој Британији одржао предвање у крипти Храма

24. октобра 2023.

Београђани су имали посебну част да у уторак 24. октобра ове године у Крипти Храма Светог Саве на Врачару, присуствују предавању Високопреподобног архимандрита Петра ( Вризаса), игумана манастира Светог Јована Крститеља у Есексу у Великој Британији, као и високопреподобног архимандрита Захарија Захаруа духовника поменутог манастира, јединог живог ученика старца Софронија.
Тема предавања је ” Изградња храма божијег у нама”.

Предавање је одржано у оквиру другог Светопрохорског монашког сабора који ће централно бити одржан 30. и 31. октобра у манастиру Прохор Пчињски, а у организацији Епархије врањске и светог манастира Хиландара. Сабор се одржава под  покровитељством Светог Архијерејског Синода.

По благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предавању је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског, као и многобројно свештенство и свештеномонаштво из разних епархија Српске Православне Цркве и многобројни слушаоци.

Модератор и преводилац био је мастер теолог г. Страхиња Шабић, јер су се Високопреподобни оци обратили слушаоцима на грчког језику.
У оквиру вечери отац Захарије је представио аудиторијуму своју нову књигу “Монаштво свеобухватни дар Духа Светог”.

М А Н А С Т И Р
Светог Јована Крститеља у Tolleshunt Knights близу Есекса, у Енглеској, најстарија је православна монашка заједница у земљи. Основао га је 1958. године старац Софроније (Захаров), духовно чедо Светог Силуна Светогорца, који се поштује широм православног света. Старaц Софроније је био игуман манастира до свог чесног упокојења 1993. године. Упражњено место је тада заузео архимандрит Кирил, који је у том својству био до почетка ове године, када се повукао због слабости. Наиме, није био у могућности да служи Литургију више од годину дана, мада сада ради на поучавању новог игумана.

За свог новог игумана, манастир који се састоји од мушке и женске заједнице, изабрао је оца Петра (Вризаса). Отац Петар је релативно млад монах који је најближи ученик старца Захарија (Захаруа), који је и сам био блиски ученик старца Софронија. Нови игуман је рођен у Грчкој 1977. године. Замонашен је 2002. године када је имао 25 година, тако да је до сада провео у монашком послушању 21 годину. Његов докторски рад о тајни примања и преношења Божје речи по учењу оца Софронија недавно је објављен као његова прва књига.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени