Патријарашка Литургија у Храму

11. мај 2020.

На дан успомене Спаљивања моштију Светог Саве, Божанствену Литургију у Крипти Храма Светог Саве служио је Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

Његовој Светости саслуживали су протојереји-ставрофори Стојадин Павловић и Радивоје Панић, протођакон Младен Ковачевић и ђакон Радомир Врућинић, те ипођакон Владимир Јелић и чтец Милош Шарић.

У оквиру Литургијског славља освештани су славско жито и колач.

Након дужег времена Литургији је присуствовао већи број верног народа. У поуци коју је Његова Светост упутио верном народу, истакнуте су речи из светог Јеванђеља, које се чита у Недељу раслабљеног. ”Када је исцелио овог тешког болесника, кога је нашао после неколико дана у Храму, Спаситељ му је рекао: ”Иди и не греши више, да ти не буде горе!” Шта закључујемо из ових речи? Закључујемо да је овај болесник боловао дуго времена од своје болести зато што је учинио неки грех, не знамо који и какав, Бог зна… Ово што нас данас сналази ништа није случајно. И сви они други помори и куге, који су били у прошлости, све је то било као последица греха, јер учињен грех, вели свети апостол, рађа смрт. Смрт долази као последица греха. И да би се ослободили, морамо бити Богу одани и вери својој, извршавати заповести Божије. Ово што се данас дешава и то је последица греха, не једног човека – грехова многобројних народа. Ово је само једна опомена Божја, да се вратимо себи, а када се вратимо себи ми се враћамо и Богу своме… Дакле, ове речи Спаситељеве: ”Иди и не греши више!”, односе се и на нас данас. Морамо, браћо и сестре, размислити куда идемо као род људски. Некада је Еворпа била хришћанска земља, данас је све мање хришћанска. Свако зло се тамо најпре роди, па се одатле преноси у читав свет. И Господ овим опомиње Европу, да се врати себи. Дај Боже да та опомена допре до наших срдаца, до наше савести, да сагледамо себе и свој пут, да видимо куда идемо и куда нас води овај грешни пут појединца и народа”, закључио је Патријарх. 

Погледајте галерију фотографија
Беседа Његове Светости Патријарха Иринеја

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени