Патријарашка Литургија у Храму Светог Саве

2. јула 2023.

У недељу 2. јула 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је на светом евхаристијском сабрању.

Патријарху Порфирију саслуживали су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан и марчански Сава; протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереји: Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки; јереј Далибор Стојадиновић као и протођакони: Младен Ковачевић, ванредни професор ПБФ др Драган Радић, Ректор и професор београдске Богословије Радомир Врућинић; ђакони др Јован Аничић из Епархије источноамеричке и Момир Ђукић из Епархије далматинске.

После прочитаног Еванђеља Његова Светост обратио се сабраном верном народу беседом:
“Често као православни хришћани имамо утисак да је то довољно, сматрамо да је довољно да смо крштени. Сматрамо да није важно какав је наш живот. Међу нама имамо појаву да смо православни хришћани и да онда мислимо да је то гаранција за Царство Божије. Ево у данашњем Еванђељу Господ не укида да будемо део Цркве. Он нам кроз данашњу причу говори да треба да имамо веру, да се држимо закона и да чувамо православну веру јер нас чини достојанственим иконама Божијим. Подсећа нас Господ да је Он почетак и крај и да је све у Његовој руци, а са друге стране постоји потреба да и ми чинимо све што можемо чак и када грешимо и падамо. Имамо слику многобожца који долази Христу и тражи помоћ. Та слика разбија лицемерје. Не само што је поменути бногобожац већ је и капетан у војсци, а познато је какво је то васпитање официрско. Управо такав официр показује да осећа бол тражећи помоћ, а Господ му говори да не гледа на то да ли је неко хришћанин или није, већ Господ гледа душу и срце онога који му прилази, а овај капетан је све то показао, љубав, смирење и веру. Ми као људи смо немоћни пред Христом, а постајемо свемоћни кад имамо љубав, јер тако свако од нас може постати средство кроз које Господ може чинити чуда.” – рекао је Патријарх у својој беседи.

Торжеству свете
Литургије допринео је “Здружени Хор Српског певачког савеза САД и Канаде”. Хор је основан 1931. године, а у данашњем саставу хором диригује Г- ђа Јелена Вранић, протиница из Вашингтона, док је присутан био председник Српског певачког савеза Бред Хијаз. Верници су имали прилику да чују “Иже херувими” на енглеском језику као и друге литургијске песме. На крају свете Литургије Његова Светост је разговарао са члановима хора и духовно их поучио, те су направили заједничку фотографију испред олтара Храма. За све чланове хора уприличена је трпеза љубави у парохијском дому.

Евхаристијском сабрању присуствовала је и туристичка група која је допутовала из Грчке заједно са својим свештеницима. После узетог благослова и фотографисања са Патријархом српским, наставили су своје поклоничко путовање.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени