Патријарх Порфирије служио Литургију на Богојављење у Храму Светог Саве и осветио воду.

19. јануар 2024.

Бог се јави! Ваистину се јави!

У петак 19. јануара 2024. године на празник Богојављење, у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију, а саслуживали су му Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан и свештеници и ђакони светосавског Храма.

На крају свете Литургије, на челу са Патријархом, служен је чин великог водоосвећења у параклису заветног спомен-храма, а по завршетку сабраном верном народу обратио се Његова Светост и рекао:

“Бог постоји, али ко је и какав је у пуноћи, будући да је изван простора и времена, да је изван створеног света, не изван у смислу географском, него у смислу суштине своје, у смислу да није могуће о томе што је створено сместити у оквире својих могућности пуну спознају о томе ко је Бог и шта је Он по својој суштини, ако у свему покушавамо да нађемо последичну везу да на крају крајева мора постојати нека сила, нека снага која покреће свет. Ако се питамо о смислу свега што постоји будући да сами имамо потребу за смислом, разумемо да све мора имати смисла, а има га само и искључиво ако смрт и пролазност нису последње станице постојања света, а нарочито човека у њему. Наравно могуће је и гледајући у себе унутар, препознавајући глас савести у себи да разумемо да то не може бити продукт хемијских процеса у нашем бићу, већ је то глас који можемо контролисати, да је то глас који нас опомиње, и онда када то не виде други, и онда када чак и од себе скривамо да ли је нешто у реду или није у реду. Он као љубав на тај наш вапај, на нашу чежњу одговара Својим јављањем, колико пута се Бог кроз историју јављао светим људима, а јавља се и данас неким људима. Дошавши на свет Син Божији узевши на себе људску природу у пуноћи је открио ко је то Бог, какав је Бог и какав треба да буде човек, али ево на дан крштења Исуса Христа, Бог се открива као заједница личности, Отац, Син и Свети Дух. Као један Бог а три личности, где се три личности у савршенству и љубави прожимају. Тај свој суштински и природни начин постојања даје као модел живота људскога. На дан крштења Господњег јавио се Бог, открио се Бог као Света Тројица, Бог Отац глас: “Ово је Син мој љубљени”, Дух Свети сишавши на Господа који се крштава и наравно сам Господ Исус Христос. А речи Бога Оца су: “Ово је Син мој љубљени, Њега слушајте”. Када слушамо глас Бога Оца онда слушамо глас Његовог Сина, а то је глас Еванђеља браћо и сестре и у том гласу јасно стоји да ми не треба да се одрекнемо свога гласа онаквог какав је он створен од Бога, онаквог какав је он по својој природи, него треба да се преображавамо кроз покајање, да се одричемо и ослобађамо егоистичног, а то значи гласа који не прихвата другога. Онда када се опредељујемо искључиво за то да морамо одредити све себи и своме интересу, својим страстима, своме греху, своме самољубљу. На данашњи дан осветили смо воду Богојављенску јер је на дан крштења и Богојављења Господ осветивши воду своју у реци Јордану, осветио и показао да је читава твар света. Само у тој одлуци на таквом путу да слушамо глас Божији, глас Еванђеља, дакле свој глас природни, аутентични, глас себе освећеног. Ми имамо овај свет као дар Божији и као могућност да у њему у потпуности упознамо Бога и упознамо себе и упознамо вољу Његову и упознавајући и све друге људе. У том познању Бога, себе и ближњег, јесте место и простор прослављања једнога Бога Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова амин”. – рекао је Патријарх у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а торжеству свете Литургије допринело је појање Хора Храма Светог Саве под управом др Катарине Станковић и појаца Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени