Патријарх Порфирије изнео Плаштаницу у заветном Спомен-храму

3. мај 2024.

На Велики Петак 3. маја, Његова Светост Патријарх српски  г. Порфирије началствовао је вечерњом службом у Храму Светог Саве на којој је изнета Плаштаница на целивање. Његовој Светости саслуживало је свештено братство Храма.

На крају вечерње службе Патријарх је литијски са свештенством, уз појање стихире “Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, изнео  Плаштаницу на средину Храма, где је унапред био припремљен посебно украшен цвећем Христив гроб. Целивавши је најпре Патријарх и свештеници, прилазио је у миру и многобројни благочестиви народ да целива, док су појци Храма појали плач Мајке Божије, а богослови у стихарима са рипидама и свећама стражили поред гроба.

Након што је изнета Плаштаница, Патријарх се обрати сабраном верном народу речим:

“Данас је Велики Петак, дана када молитвено и духовно треба да завиримо у своју душу и да видимо на којој смо страни. Да загледамо у себе и да разумемо да није могуће бити Христов и у исто време свугде и на сваком месту допадати се мудрости овога света. Распети и погребени Христос се определио за истину, а истина значи да смо створени по лику Божијем, створио нас је да будемо у Њему. Данас је дана када је један разбојник препознао Христа рекавши сети ме се Господе када дођеш у Царство Божије, док га други разбојник није препознао. Поред тога у Еванђељу се помиње и Пилат који је због интереса и користи жртвовао истину и правду и то због страха да га Цар не би позвао. Њему је лакше било да каже да нема никакве везе са тим и определио се за лагодан пут, егоизам и није га занимало шта је то истина и правда. Понтија Пилата од Христовог времена до данас, било је и има их. Пилати су они којима није важна истина и то што неко страда, било да су то деца, жене, старице и старци.” – истакао је Патријарх у својој беседи.

Сат времена раније у малој светосавској цркви, у 17 часова свештено братство је уз пригодно појање стихира, свечано изнело Плаштаницу, Еванђеље и Крст. Међу верницима који су дошли у овај велики дан да се поклоне страдањима Христовим, били су и чланови породица преминуле деце из Основне Школе “Владислав Рибникар”, чија се годишњица од страдања обележава на данашњи дан.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени