Патријарх српски г. Порфирије поделио светосавске пакетиће у Храму Светог Саве

11. фебруар 2023.

У суботу 11. фебруара 2023. године, у Храму Светог Саве на Врачару на пригодној свечаности, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поделиo je 3.000 светосавских пакетића ученицима првог и другог разреда београдских основних школа.

Петнаестоминутни програм почео је молитвом Оче наш који су изговорили малишани заједно са својим вероучитељима и родитељима.

„Ви знате да је Свети Сава још као дете, као што сте ви, заволео Бога и отишао да буде монарх да би се молио Христу, за своје родитеље и за читав свет. Он је показао да је најважнија оловка, најважније слово и најснажније оружје, молитва”- истакао је Патријарх Порфирије и додао да све што ми не можемо Бог чини са нама и уместо нас.

Такође, Патрихарх је позвао децу на стрпљење, истрајност и молитву како би остварили своје циљеве.

“Важно је да када се молимо будемо стрпљиви и упорни те ћемо пре или касније добити одговор. Овде данас смо дошли да се молимо Богу али и Светом Сави који најбоље разуме наше радости и наше проблеме” – рекао је Патријарх.
Навео је да су деца вероватно пакетиће које су добили за Божић и Светог Саву потрошили због чега је одлучио да данас поново обрадује малишане новим поклонима.

Патријарху се обратио један дечак коији се захвалио у име све присутне деце, и рекао да он иде стопама Светог Саве који се, како је казао, одрекао круне да буде светитељска глава.
“У свему што радим присутан је Бог. Он ме чува и негује као што сунце негује нежну биљку” – рекао је дечак Патријарху. Хор Првог београдског друштва отпевао је заједно са окупљеном децом и њиховим родитељим и вероучитељима Химну Светом Сави.

Подели светосавских пакетића присуствовали су и Преосвећена Господа Епископи ремезијански Г. Стефан и новобрдски Г. Иларион, викари Његове Светости као и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, господин Владимир Рогановић.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени