Патријарху и оцу нашем Порфирију на многаја љета!

22. јул 2023.

Педесетак малишана из Вуковара, Дрвара, Борова, Негославаца, Трпиње, Оролика, Боботе, Постојне и Копра били су данас, 23. јула 2023. године, гости Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Српчићи из Барање, Босанске Крајине и Словеније, које је предстојатељ Српске Православне Цркве дочекао у храму Светог Саве на Врачару, честитали су Његовој Светости рођендан и уручили му пригодне поклоне. Том приликом, патријарх Порфирије је драгим гостима поручио:

– Радујем се што сте дошли данас у Београд, а нарочито што сте овде у храму Светог Саве. Хвала свима на поклонима. Нека вам Бог узврати хиљаду пута више. Сваки дар је символ који у себи крије расположење и љубав оног који дарује. Отуда, уз захвалност на поклонима, морам да кажем да је за мене данас највећи дар што сте ви овде у храму Светог Саве и што сви знате да је Свети Сава онај који је родио свакога од нас, који нас је родио за духовни живот, који нас је родио у Христу, тако да је његов дом, храм који је њему посвећен, место рођења сваког православног Србина.

Рођендани су добри поводи да се срећемо, да се видимо, да се радујемо, али рођендани су и најбољи могући тренутак да схватимо и разумемо да нисмо само биолошки рођени, да смо много више него што је то несловесни свет, тј. да смо много више и од читаве створене природе, и од биљака, и од животиња, да смо бића која су рођена да се непрестано духовно рађају и обнављају. Наш биолошки живот, наше биолошко постојање, има свој смисао, своју лепоту и своју пуноћу само онда када смо и духовно живи и када се духовно рађамо, а духовно се рађамо и духовно смо живи онда када се крстимо у име Свете Тројице и онда када читав наш живот, без обзира шта радимо, јесте молитва. Шта то значи? То значи да није молитва само када дођемо у храм и када се молимо за наше ближње, за маму, за тату, за брата и сестру, за комшије, за другове и другарице, за себе… Молитва није само онда када кажемо: Господе помилуј, него молитва треба да буде и јесте почетак и крај свега што чинимо како би све било у нашем животу молитва. Молитва треба да буде и када учиимо, молитва треба да буде и када се одмарамо, молитва треба да буде и када се играмо, молитва треба да буде и када нисмо расположени… Молитва наравно треба да буде и јесте онда када смо испуњени лепотом, радошћу и љубљвљу. Све то не само да треба да буде молитва него и јесте молитва. Када све што чинимо започињемо молитвом и завршавамо молитвом, када све што чинимо желимо да то буде у славу Божју, ако нешто зидамо, градимо, цртамо, правимо дивне поклоне, ако нешто дарујемо ономе кога волимо – и то треба да буде у славу Божју. Чак и онда када смо незадовољни, када смо тужни, када смо нерасположњени, ако се сетимо Бога – и ако без обзира на то како нам је – кажемо: Слава ти Боже, онда и то постаје молитва. Претварајући све оно што мислимо, говоримо и што чинимо у молитву ми наш живот претварамо у духовну реалност, у једно непрестано рађање у којем се слави пре свега Рођење Христово, а слави се онда и Његово Васкрсење. Слави се живот.

Радујем се, дакле, што сте ми ви данас управо у славу Божју дошли у госте и што сам, поред дарова које сте донели, обдарен пре свега вашим присуством. Молим вас да се молите и за мене као и за све људе, за читав свет, да буде мира и љубави за сву нашу браћу православне Србе где год да се налазе, а и ми овде, и ја заједно са другим владикама и свештеницима, увек ћемо вас имати у молитви да вас Бог чува, да вам подари радост, да вам да здравље, слогу и разумевање са сваким људским бићем са којим дођете у контакт. Нека сте благословени! Добродошли!

После обиласка храма Светог Саве на Врачару, патријарх Порфирије је приредио свечани ручак у Светосавском дому за младе Светосавце којем су, поред Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, старешине храма Светог Саве; протођакона Радомира Врућинића, ректора Богословије Светог Саве у Београду, гђе Иване Димић, уредника дечјег часописа Светосавско звонце; г. Милорада Илића, уредника портала Православље; г. Ненада Стиковића, уредника Информативне службе Српске Православне Цркве; присуствовали и гђа Сања Лакић, народни посланик; гђа Душица Рунић, начелник Општине Дрвар; ментори и наставници малишана који распуст проводе у Београду у летњем кампу који за српску децу из региона сваке године организује држава Србија.

извор: СПЦ

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени