Пета недеља Великог поста – Преподобне Марије Египћанке у Храму Светог Саве на Врачару

2. априла 2023.

Пете недеље Великог поста, 2. априла 2023. године служена је Света Литургија у Спомен храму Светог Саве на Врачару. Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Преосвећеном Владици Стефану саслуживали су: протојереји-ставрофори Радивоје Панић и умировљени Стојадин Павловић; протојереји: Ненад Јовановић, Предраг Продић и Драган Шовљански; као и протођакон Младен Ковачевић и ћакон Владимир Милићевић из Белгије из Епархије западно-европске.

Верном народу у духу прочитаног јеванђелског зачала обратио се пастирским словом прота Стојадин подсетивши нас јеванђелских речи: “ко хоће да буде први, нека буде свима слуга. Ове речи служе и дан данас, а не само оном времену апостолима. Човек ће помоћи ближњем тако што ће се трудити да извуче из њега што више греха тако да грех не буде више присутан у њему. Служење се такође огледа и у односима супружника, где они служе једно другом, и мајка када носи дете служи свом детету јер је јача од њега, када учитељ васпитава и учи децу, он служи слабијима, када Христос служи апостолима рекавши им да није дошао да му служе, већ да он као највећи творац служи свима”.

Прота Стојадин нас је подсетио да смо у петој недељи Великог поста и да нам у сусрет иде Христос раширених руку и да су нам молитва и покајање неопходни за сусрет са њим. Покајање које свако од нас треба да има, отац Стојадин пореди са покајањем преподобне Марије Египћанке која је била блудница и која је отишла у пустињу молећи се Богу да јој опрости.

Лепоти Свете Литургије допринело је појање хора Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић, као и присуство појаца Православног богословског факултета у Београду.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени