ПОБЕДА ЖИВОТА НАД СМРЋУ. Пасхално вечерње у Храму Светог Саве служио Патријарх Порфирије

5. мај 2024.

На празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, 5. маја 2024. године, служио је свечано Пасхално вечерње у Спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у присуству преосвећене господе викарних епископа јегарског г. Нектарија, липљанског г. Доситеја и топличког г. Петра.

Свјатјејшем Патријарху саслуживали су Владика и свештеници који су читали Свето Еванђеље на разним језицима уз појање српског византијског хора „Мојсије Петровић“.

По устаљеном типику, након вечерњег входа и великог прокимена Патријарх је први читао Еванђеља по Марку подељено на три дела, на српском језику, а поновили су исте делове: Владика Нектарије на црквено-словенском језику, презвитер Панајотис Каратасиос, на грчком; протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду, на руском језику; ђакон др Ђорђе Петровић, професор Београдске Богословије, на италијанском језику; Његош Стикић, асистент ПБФ у Београду, на француском језику; ђакон др Владан Таталовић, професор ПБФ у Београду, на немачком језику; презвитер др Србољуб Убипариповић, професор ПБФ у Београду, на енглеском и јереј Далибор Стојадиновић на латинском језику.

Патријарх Порфирије се обратио пригодном беседом верном народу рекавши да смо служили вечерње љубави када се чита Еванђеље у којем се Васкрсли Господ јавља својим ученицима, а чита се на свим језицима света. Истакао је и да се данас радујемо зато што су богослужење посетили ветерани борци, дивни јунаци са Кошара и Паштрика који су прожети вером у Христа и Васкрсење Христово и зато су били неустрашиви и милосрдни, спремни на праштање пружајући руку помирења и загрљаја. Такви су увек били они који су разумели реч Христову да нема ништа веће него положити свој живот за ближњег баш као што је Господ то чинио.

На крају вечерњег богослужења сви су целивали Часни Крст, светог Јеванђеља и икону Васкрсења Христовог, које су у рукама држали Патријарх Порфирије и архијереји.

Након богослужења уприличен је свечани пријем у Светосавском дому где је Патријарх са ветеранима вечерао и провео време у срдачном разговору те је сваког даривао Светим Писмом и иконом Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени