Посета и представљање књиге Митрополита волоколамског Илариона

18. фебруар 2020.

У понедељак 17. фебруара текуће године Храм Светог Саве посетио је Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев). Том приликом у Крипти Храма промовисана је његова књига ”У шта верују православни хришћани”. 

Митрополит волоколамски Иларион викар је Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила и председник Одељења спољних црквених веза Руске православне цркве. Ову посету искористио је да се, између осталог, упозна са током радова на уређењу Храма Светог Саве, у којем учествују уметници из Русије уз свесрдну помоћ Руске православне цркве, Председника и Владе Руске федерације – речју, целокупног руског народа. Митрополит Иларион изразио је жељу да се поближе упозна и разгледа радове на мозаику, што му је и омогућено уз пратњу Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског Стефана и Академика Николаја Мухина. 
У свом каснијем обраћању, митрополит је истакао да увек када је у прилици, жели изблиза да се упозна са радовима на уређењу храмова, јер је тада могуће сагледати сву истанчаност и размере уметничког рада, који се касније утопи у целокупни простор. Наш драги гост није крио одушевљење и радост што се унутрашње украшавање и уређење Храма Светог Саве спроводи одлучно и са завидном динамиком радова. 
Представљању књиге Његовог Високопреосвештенства присуствовале су многобројне званице, велики број свештеника и верног народа.
О садржају и структури књиге говорио је јереј Зоран Деврња. У обраћању Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја могли смо чути више о карактеру књиге, која је по својој форми катихизис, од кога, по речима Његовог Преосвештенства, духовну корист могу имати и верни и они који су, сликовито речено, на прагу Цркве; мање или више образовани мирјани, али и теолози. Говорећи о потреби оваквих издања, владика се осврнуо не богату традицију катихетске литературе код Срба, али и неопходнст да се она оваквим и сличним издањима богати и обнавља, да би мисија Цркве била прилагођена времену, односно, људима који у њему живе.
Пристутнима се, на крају, обратио и сам аутор. Уз кратак осврт на мотиве којима се руководио приликом писања књиге, митрополит Иларион искористио је прилику и да пренесе своје утиске од посете Храму и Србији. Такође, митрополит Иларион је исказао речи несумњиве подршке, коју Руска православна црква пружа сестринској Српској цркви у свим искушењима кроз које она пролази.
Већи број примерака књиге подељен је присутнима, а сваки примерак обогаћен је својеручним потписом аутора. 
Представљање књиге додатно је увеличао наступ Хора Храма Светог Саве, који је поред духовних композиција српских аутора, извео и “Богородице дјево”, које је компоновао сам митрополит Иларион. Програм је модерирала Јасмина Стојиљковић, драмски уметник Српске драме Народног позоришта у Приштини. 

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени