Празнично бденије и академија уочио славе Храма Светог Саве

10. мај 2024.

Уочи славе Спомен-храма Светог Саве и београдске Богословије Свети Сава, свечаним бденијем прослављен је празник спомен на спаљивање моштију Светог Саве 9. маја 2024. године, на којем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, а саслуживали су му свештеници и ђакони из више епархија, уз присуство Преосвећене господе викарних Епископа: марчанског Саве, хвостанског Алексеја и топличког Петра, као и бројног свештенства из више епархија наше Свете Цркве.

Преосвећена господа епископи су на почетку богослужења свечано у храм унели честице моштију четворице светих отаца Цркве Христове и некадашњих ученика београдске Богословије Свети Сава: “Светог Владике Николаја Велимировића, Светог Јустина Ћелијског и двојице свештеномученика Светог Платона Бањалучког и Светог Доситеја Загребачког”, које су донели из својих епархија, на духовно укрепљење и радост верном народу који је потом у великом броју приступио да се поклони светињама, које ће бити доступне на целивање верном народу на сам дан Храмовне славе 10. маја до 18 часова, а потом ће бити однете у Богословију Свети Сава где ће трајно остати.

У организацији светосавског Храма и Богословије Светог Саве, после бденија у 20 часова, одржана је свечана академија у крипти Храма посвећена спомену Спаљивања моштију Светог Саве, на којој су учествовали богослови и њихови професори, Војна гимназија и Музичка школа “Мокрањац”. Поред поменутих епископа академији су присуствовали Високопреподобни и Високопречасни оци, представници Министарства правде и представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Декан ПБФ, Ректор београдске богословије са професорима, представници Српских православних богословија из Сремских Карловаца, Крагујевца, Ниша, Призрена, Крке, Цетиња и Фоче, инспектор Српских православних богословија, начелник Војне гимназије, директор музичке школе “Мокрањац” као и многобројни верни народ.

После приказаног филма о београдској Богословији и обраћања Ректора протођакона Радомира Врућинића, програм су обогатили хорови Богословије, Војне гимназије и музичке школе “Мокрањац” уз дириговање Ма Бранка Тадића и Милене Миладиновић.

Светосавску беседу изрекао је професор Богословије Јован Лазаревић, док су драмски комад “Матура” написали, режирали и извели ученици Богословије.

Ученици Богословије Свети Сава редовно учествују на међународним такмичењима из различитих области, где постижу запажене резултате и освајају бројне награде. Том причиком у име Наставничког савета Богословије, Владика Петар уручио је награде најмарљивијима који су показали посебан труд и залагање током досадашњег школовања.

У име Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, духовног настојатеља Богословије, обратио се Преосвећени Епископ Петар, уз топле речи захвалности и жеље да се Богословија обнавља, развија, да живи, али се молимо Богу и благодаримо свима који су учествовали у креирању ове академије.

Здруженим појањем хорова и свих присутних у крипти Храма отпевана је Химна Светом Сави.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени