Празник Света Три Јерарха торжествено прослављен у Храму Светог Саве на Врачару – Патријарх Порфирије: Неопходно је да имамо поверење у љубав Божију

12. фебруар 2023.

„Оно што је неопходно свакоме ко се изгуби идући животним путевима у безнађе, ко дође до губитка наде, ко пада у депресију, идући из неуспеха у неуспех, доживљавајући непрестано поразе у свом животу, оно што је неопходно је да не заборави да постоји отац, да постоји очев дом. Без обзира колико да је безнађе, малодушност, чамотиња, без обзира колика да је депресија, не само да увек има наде, него постоји Онај због кога никада не губимо наду. Неопходно је да имамо поверење у љубав Божију“, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у Светосавском Храму.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у Недељу о блудном сину, када молитвено прослављамо Света Три Јерарха, 12. фебруара 2023. године, предстоји светим евхаристијским сабрањем у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживали су протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереји: Миодраг Павловић архијерејски намесник први нишки, Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић, Иван Штрбачки, јереји: Бранислав Кличковић, Далибор Стојадиновић, протођакони: др Драган Радић, Радомир Врућинић и ђакон Николај Вуковић, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Говорећи о прочитаном јеванђелском зачалу – причи о блудном сину, Патријарх Порфирије је рекао да младост жели да истражује, жели да се опроба, жели ново, жели да се потврди, што само по себи, наравно не само да није лоше, него је и природно и исправно. Међутим, ствар је у томе да када младост пође по странпутици, ипак на крају чезне за својим почетком, у којем је пуноћа, чезне за очевим домом, за заједницом, чезне за љубављу, а истинска и права љубав се налази, пре свега и изнад свега, као што ова прича открива, у очевом дому, у родитељском дому, оца и мајке. Погрешно је оно што смо од Бога добили, од родитеља што смо добили сматрати својим, присвојити дар и трагати за пуноћом и смислом тамо где тога свега нема. Дарови су дати да буду место и простор пројаве љубави Божије, место Његовог присуства, а у том присуству Божијем, у присуству благодати Његове, чак и онда када не разумемо шта се око нас дешава налази се дубоки смисао и истински и прави мир- нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Лепоти свете Литургије допринело је појање мешовитих хорова Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени