ПРЕДАВАЊЕ У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ОДРЖАО ПРОФЕСОР ДР ВЛАДИСЛАВ ПУЗОВИЋ

11. маја 2023.

У четвртак 11. маја 2023. године, после свечаног бденија, у крипти Храма Светог Саве на Врачару, предавање на тему “Свети Сава и аутокефалија српске Цркве” одражао је др Владислав Пузовић, редовни професор на Православном богословском факултету у Београду у присуствову преосвећене господе епископа, јегарског Нектарија и топличког Петра, јереја др Зорана Деврње, ванредног професора на ПБФ у Београду, братства Светосавског Храма, свештененика из Архиепископије београдско-карловачке, студената ПБФ и ђака београдске Богословије Свети Сава, као и осталих слушалаца.

После уводне речи протођакона др Драгана Радића, ванредног професора на Православном богословском факултету у Београду, професор Владислав Пузовић започео је своје предавање речима:

“Да би се разумела личност Светог Саве и његова делатност, неопходно је имати на уму његов светогорски подвиг на Светој Гори. Свети Сава одлази на Свету Гору деведесетих година 12. века. Место са богатим манастирским библиотекама који је једна духовна ризница. А главни мотив доласка на Свету Гору је био Савин духовни подвиг. Симбол духовног подвига јесу његове босе ноге којима је обишао Свету Гору посећујући манастире и монахе.” – рекао је између осталог професор Владислав.

Ово предавање је наставак циклуса великопосних предавања које се одржавало ове године у току Свете Четрдесетнице, у организацији братства Храма Светог Саве, а наставља се двонедељним предавањима до јула месеца 2023. године.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени