Преображење Господње у Цркви и Храму

19. августа 2023.

Велики празник Преображења Господњег торжествено је прослављен на Врачару. Прву литургију у малој цркви Светог Саве служили су протојереји Ненад Јовановић и Иван Штрбачки са протођаконом Младеном Ковачевићем, а у присуству многобројног верног народа који се припремао постом и молитвом за свето причешће. Један од богослужбених особености празника јесте благосиљање и освећење грожђа, те су свештеници и овом приликом то учинили. На данашњи дан у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану, освећује се грожђе и дели народу. Тајна овог великог празника је да се непрестано духом преображавамо и сједињујемо са оним који је праобраз свега нудећи нам нестворену Таворску светолост.

Другом литургијом у спомен-храму началствовао је свештеник Бранислав Кличковић уз саслужење свештеника Предрага Продића, Далибора Стојадиновића и протођакона Драгана Радића, асистента на ПБФ у Београду и Радомира Врућинића ректора Београдске богословије.

После светог причешћа верног благочестивог народа и заамвоне молитве, свештено братство је такође освештало грожђе које су потом разделили народу.

У духу данашњег Еванђеља и празника обратио се пастирским словом отац Далибор рекавши:
“Света Црква прославља Преображење Господње да би нас Он просветлио. Ми треба увек да имамо дечију радозналост коју нам Бог даје да би смо чистим срцем угледали Бога, јер управо то преображење нам говори да је Бог са нама, Он преображава не само себе, него сваког од нас својим присуством. И то је управо урадио пред својим апостолима. Почетак преображења је када дођемо у Храм Божији и када живимо са Господом Христом.” – истакао је отац Далибор у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени