Промоција књиге ,,Кад говори мртав краљ”

28. јун 2019.

У уторак 02. јула 2019. године у Крипти Храма Светог Саве одржаће се промоција књиге ,,Кад говори мртав краљ”, аутора Ивана Миладиновића. Почетак програма је у 19 часова. 

Публикација представља заједнички пројекат издавачке куће ,,Јасен” и ,,Вечерњих новости”. Бави се, како стоји у поднаслову, политичком позадином атентата на Краља Александра I Карађорђевића у светлу нових и старих чињеница. О књизи ће, поред аутора, говорити: 

  • Академик Матија Бећковић, 
  • Др Михаило Шћепановић,
  • Др Милош Ковић,
  • Др Никола Моравчевић.

У програму ће учествовати драмски уметник Љубивоје Тадић, певачка група ,,Деца овог века”, те Јелена Шћепановић као модератор програма. 

Из предговора књизи Др Милоша Ковића:

,,У Марсејском атентату на краља Александра Карађорђевића поуздано знамо само извршиоце. О налогодавцима се и данас нагађа. Кључна архивска грађа остаје недоступна. Варљиве белешке савременика настајале су, углавном, у пропагандним сукобима 20. века. 

Упркос свему, Марсејски атентат не престаје да привлачи пажњу истраживача. Иван Миладиновић је, у књизи која је пред читаоцем,  сакупио чињенице и понудио интерпретације. Искусни новинар и приповедач дао је овој несвакидашњој повести филмску, сценаристичку , књижевну форму. Захваљујући томе, упркос измаглицама бурног, насвакидашњег века који нас дели од тог времена, читалац може јасно да види ликове југословенског краља, његових министара и обавештајаца, хрватских усташа, бугарских ВМРО-ваца, чикашких мафијаша, агената Абвера и НКВД-а, власника београдских клубова и њихових тајанствених пратиља, француских дипломата и полицајаца. 

У књизи Ивана Миладиновића он (краљ Александар) се, у својим последњим годинама, указује као изузетна, снажна историјска појава. Свест о потреби просторно и демографски мале српске државе да се одбрани од самовоље и непријатељства великих сила створила је Југославију. Краљ Алекјсандар је, потом, наставио путем регионалног повезивања у Малу Антанту и Балкански пакт. Ишао је путем кнеза Михаила Обреновића и доживео његову судбину. Парола ,,Балкан балканским народима” никада није годила ушима великих сила.” 

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени