Промоција књиге ,,Оци отаца” ауторке Нађе Андрејевић Келерис

30. септембра 2022.

У крипти Храма Светог Саве, синоћ 29. септембра 2022. године, одржана је промоција књиге “Оци отаца” ауторке Нађе Андрејевић Келерис.

У књизи су њени разговори са скоро свим православним патријарсима света, које предводи Његова Свесветост васељенски Патријарх Господин Вартоломеј. Промоцију је отворио Драгиша Симић здравицом ” Здрав Србине, мој поносу”, након чега је ауторка истакла да је захваљујући благослову патријарха Павла успела да интервјуише васељенског Патријарха Вартоломеја.

Присећајући се рада на књизи истакла је да се ближила две хиљадита годишњица од Христовог рођења и патријархов одлазак у јерусалим. – Сматрала сам да је крај једног миленијума време за свођење рачуна и тренутак да добијемо одговор на питање шта је две хиљаде година хришћанства донело човечанству. Прави одговор на то питање очекивала сам од првог међу једнакима, а то је васељенски Патријарх Вартоломеј.

Протојереј Др Велибор Џомић је истакао да се данас тешко и у другим, по броју већим православним народима могу наћи новинари и јавни делатници који су имали ту част и благослов да воде разговоре са патријарсима света на крају двадесетог и почетком двадесет првог века, као што је ту част и благослов имала Нађа Андрејевић Келерис. Књига је настајала у веома тешким временима историје српског народа коју су обележила страдања, патње, крв, сузе, прогони, изгони, олује, сиромаштво, неспокој и то се осећа готово са сваке странице ове књиге.

Делове књиге читали су глумица Тања Бошковић и глумац Бранислав Лечић. Промоцију су музички обојили: Драгиша Симић, чувар српске традиције, вокални солисти Јефимија Средојевић и Др Маја Петровић Вићентијевић, као и мали Лазар из манастира Пресвете Тројеручице. А промоцију је водила Ника Келерис.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени