Промоција књиге “Свети Краљ Милутин” одржана у Спомен-храму Светог Саве

5. априла 2023.

Седам векова од упокојења краља Милутина био је повод да се његовој личности посвети један овакав подухват, какав је издање капиталног дела “Свети Краљ Милутин” и да се представи у крипти Храма Светог Саве пред многобројном публиком.

Са благословом Патријарха српског г. Порфирија у Храму Светог Саве у среду, 5. априла 2023. год. представљена је књига „Свети Краљ Милутин – владар на раскршћима светова“. О овом издању Задужбине Хиландара говорили су главни уредник књиге и директор Хиландарске Задужбине у Београду Миливој Ранђић; др Срђан Пириватрић,
виши научни сарадник Византолошког института САНУ и председник Српског комитета за Византологију; проф. др Смиља Марјановић Душанић, редовни професор средњовековне историје на Филозофском факултету у Београду; и др Даница Поповић, научна саветница Балканолошког института САНУ у пензији.

Шеснаест угледних стручњака и истраживача српског средњег века, одазвало се на позив Задужбине Светог манастира Хиландара, да на свеобухватан и сликовит начин представе личност краља Стефана II Уроша Милутина, његову владавину и наслеђе. Прилози су посебно писани за ову прилику и ову књигу, осмишљену као зборник монографског типа.

Аутори књиге су: Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић-Душанић, Предраг Коматина, Небојша Порчић, Невен Исаиловић, Ивана Коматина, Милош Ивановић, Срђан Шаркић, Бранислав Тодић, Драган Војводић, Бојан Миљковић, Мирјана Живојиновић, Владимир Вукашиновић, Ирена Шпадијер, Даница Поповић и Љубомир Максимовић.

Издање ове књиге помогли су Друштво пријатеља Свете Горе Атонске и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени