Промоција књиге ,,Врачарска звона“

1. децембар 2022.

У крипти Храма Светог Саве, у среду 30. новембра 2022. године одржана је промоција књиге ”Врачарска звона”, са избором композиција за дечији хор, аутора Милене Антовић, диригента дечијег хора ”Растко” при Храму Светог Саве.

Модератор програма била је Данијела Шутановац, музиколог, која је причала о историји духовне музике и њеном развијању на нашим просторима, а стручну анализу и приказ садржаја ове збирке дала је др Катарина Станковић, диригент Хора Храма Светог Саве.

У препуној крипти публика је уживала у чаролији појања дечијег хора ”Растко”, у кристалним и чистим гласовима које је вешто водила и са знањем и посвећеношћу припремила Милена Антовић. У завршници концерта, дечијем хору се придружио Хор Храма Светог Саве и употпунио целокупни догађај заједничким извођењем ефектне ”Победне песме” и ”Химне Светом Сави” , где су се хорским извођачима у певању придружили сви присутни.

Збирка композиција Врачарска звона настала је као потреба аутора да се на једном месту обједине духовне композиције прилагођене дечијим хоровима. Многе композиције у књизи су допуњене и дорађене, некима је дат потпуно нов аранжман, а неке су први пут објављене. Збирка обухвата 30 композиција и намењена је онима који ће се бавити лепим и хуманим радом, приближавањем духовне музике извођачима и слушаоцима. Као својеврсна ретроспектива, ова збирка представља искуство педагога кроз досадашњи рад и посвету дечијем хорском стваралаштву, а са циљем заштите и афирмације културног, верског и националног идентитета.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени