Промоција монографије “БЛАГОДАТНА” у Храму Светог Саве

23. мај 2023.

У уторак 23. маја у крипти Храма Светог Саве, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, одржана је промоција монографије “Благодатна” чији су аутори текстова: епископи диселдорфски Григорије ( Дурић), западноамерички др Максим ( Васиљевић), историчарка уметности др Ивана Лемкул, као и уредница издања Дубравка Драговић Шеховић.

У монографији су приказана ликовна виђења Богородице у средњевековним манастирима и црквама на подручју Србије. Први текст је саставио Епископ западноамерички др Максим у коме разматра Богородицу у светлу православне теологије и побожности, док је предговор писао Епископ диселдорфски Григорије.
Читајући ову монграфију моћи ће да се стекне слика о изузетно образованим сликарима који су били учени теолози и који су фрескописали једне од најлепших ликова светитеља.

Поред аутора монографије, промоцији су присуствовали Њихова Преосвештенства епископи источноамерички Иринеј (Добријевић) и хумски др Јован (Станојевић), Министар привреде у Влади Републике Србје Раде Баста, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, сликар Милан Циле Маринковић, бивши српски кошаркаш Дејан Бодирога, професори Београдског Универзитета, господа уметници, књижевници и многобројни слушаоци.

На крају промоције аутори су потписивали монографије заинтересованима.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени