РАДУЈ СЕ, БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ, ОРАДОСТИ НАС БЛАГОДАЋУ СИНА ТВОЈЕГА!

25. јануар 2024.

Нови угодник Божји, Сава Свесрпски, дође у обитељ древну Јерусалимску и доби, по речи Светог Саве Освећеног, ову свету Икону Млекопитатељницу и донесе је на Свету Гору, у обитељ Хиландарску, да Ти монаси и верни кличемо овако:​

Радуј се, Посетитељко наша из Светог Јерусалима!
Радуј се, јер посвуда о верним хришћанима промишљаш!
Радуј се јер и нас грешне не заборављаш!

У четвртак 25. јануара 2024. године када наша света Црква обележава празник чудотворне иконе Млекопитатељнице, Свету Литургију
у северном параклису Храма Светог Саве.
служио је протојереј Предраг Продић.
После Заамвоне молитве отац Предраг је освештао славске дарове и преломио славски колач заједно са верним народом и обратио се савранима речима:

“Данас поред свих многобројних икона посвећених Пресветој мајци нашој Богородици, празнујемо и свету чудотворну икону Млекопитатељницу коју је наш Отац Сава добио на поклон и донео из манастира Светог Саве Освећеног из Свете Земље на Свету Гору и поставио је у Испосници у Кареји.
Пре шест година на дар од манастира Хиландара, а освештана у Кареји, стигла је икона Млекопитатељнице у Храм Светог Саве и постљвљена у Богородичин трон на северној страни испред олтара да благисиља верне. На њој је насликан Хрстос Младенац као одојче у загрљају на мајчиним грудима. Чувајмо браћо и сестре нашу децу, чувајмо наш нараштај, чувајмо наше семе да буде здраво и задојено Еванђељем и Христовом науком. Доводимо нашу децу у цркву на свето причешће како би живели у благодати Господњој, како би одолили многим искушењима, како би сачували нашу државу, наше свето Косово и Метохију, нашу веру и наше обичаје. Од када је веринаука уведена у шкоке 2000. год . види се њен плод, јер су пуне цркве младих људи, поготово оних 30-40 година, који са својом децом и супругама долазе у Храм Божији и причешћују се, они су украс и башта ове цркве и Дома Божијег, они су по речима ап. Павла црква у малом “- истакао је отац Предраг у својој беседи.

М Л Е К О П И Т А Т Е Љ Н И Ц А

На повратку из Палестине у Србију, Свети Сава најпре одлази на Свету Гору Атонску, у свој манастир Хиландар, и дарује манастиру на неодузимљиво наследство и драгоцени украс икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице коју је добио у манастиру Светог Саве Освећеног, поставивши је у цркву карејске келије манастира Хиландара, такозване Поснице или Типикарнице. Ваља напоменути да је ову икону, насупрот обичају заједничком за васцелу Источну Православну Цркву, свети Сава поставио на иконостас не са леве стране Царских двери, већ са десне, дакле на место где увек стоји икона Христа Сведржитеља. Ипак, у овој цркви Господ Сведржитељ и данас стоји са леве стране Царских Двери, где је уобичајено место Богородичине иконе. Богородица Млекопитатељница је једно од најлепших остварења Византијске уметности и зато има и велику уметничку вредност.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени